Jaartraject

Word meesterverteller.

Schrijf een jaar lang aan jouw verhaal. Leer de fijne kneepjes van het vak en laat je inspireren door andere schrijvers.

Twaalf bijeenkomsten

Een jaar lang ga je actief werken aan jouw manuscript. Samen met andere schrijvers kom je maandelijks bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Je leest andermans teksten en zij lezen die van jou – want een schrijver kan niet zonder scherpe meelezers en goede feedback. 

De theorie

Tijdens het jaartraject maak je kennis met alle basisprincipes van het schrijversvak. Van plot tot personages en van dialogen tot perspectief.

Daarnaast komt het doen van historisch onderzoek ook aan bod, inclusief het duiden van bronnen.

Een hechte groep

Schrijven hoeft niet individualistisch te zijn.

Tijdens het jaartraject leer je van én met mede-schrijvers. Juist doordat het een langer traject is, ontstaat er een hechte groep van enthousiaste schrijvers.

Gastschrijvers

Tijdens het traject zullen er minimaal twee gastschrijvers op bezoek komen om te vertellen hoe zij (historische) fictie schrijven, inclusief waardevolle tips. 

Praktische informatie


Voor wie?
Dit traject is bedoeld voor de verhalenverteller die serieus werkt maakt van het schrijven. Het is daarbij minder relevant hoeveel ervaring je hebt; de motivatie om te schrijven is belangrijker.
Wel is het handig om enige schrijfervaring te hebben. Daarom hanteren we ook een bepaalde lat die gehaald moet worden voordat je mag deelnemen. Kortom: er vindt een selectie plaats.

Hoe ziet de selectie er uit?
Bij de selectie kijken we niet alleen naar de kwaliteit van het schrijven – daarvoor ga je immers ook dit traject volgen – maar vooral naar potentie, achtergrond, creativiteit en originaliteit. 

Voor het inschrijven moet je dan ook drie zaken aanleveren:
1. Een korte tekst tussen de 1000 en 2000 woorden. Dat mag een verhaalfragment zijn, een stuk van een hoofdstuk, of een opzichzelfstaand stuk. Zolang het maar proza is.
2. Een korte biografie. Wie ben je en wat is je schrijfervaring? Vertel ook vooral over je schrijfplannen en -projecten.
Een korte motivatie.
3. Waarom wil je dit traject volgen en wat hoop je te leren?


Wat krijg je?
12 bijeenkomsten in De Historische Schrijfkamer. De ene keer staat deze in het teken van het bespreken van elkaars teksten, de andere keer focussen we ons op het verdiepen van schrijfvaardigheden. Je krijgt dus een uitgebreide cursus, gecombineerd met een schrijfclub vol met gemotiveerde schrijvers.

In de eerste maand zullen we elke week bij elkaar komen. Dit is in de eerste plaats om een vliegende start te maken, maar ook om elkaar sneller te leren kennen. In de eerste weken bespreken we de drie basisblokken voor een goed verhaal: Conflict, Personages, Plot.


Wat is het programma?
Onder voorbehoud ziet het programma er als volgt uit:
– Bijeenkomst 1: Introductie + Conflictformule
– Bijeenkomst 2: Personages
– Bijeenkomst 3: Plotstructuren
– Bijeenkomst 4: Bespreken van elkaars teksten
– Bijeenkomst 5: Historisch onderzoek
– Bijeenkomst 6: Bespreken van elkaars teksten
– Bijeenkomst 7: Dialogen en perspectief
– Bijeenkomst 8: Bespreken van elkaars teksten
– Bijeenkomst 9: Gastschrijver 1
– Bijeenkomst 10: Bespreken van elkaars teksten
– Bijeenkomst 11: Gastschrijver 2
– Bijeenkomst 12: Bespreken van elkaars teksten


Wanneer en waar?
De bijeenkomsten zullen op zaterdag of zondag plaatsvinden, van 10.00 tot 13.00 in de Historische Schrijfkamer te Leiden. Het treinstation en parkeergarages zitten op circa 10 minuten loopafstand.

Onder voorbehoud: de eerst drie bijeenkomsten zullen plaatsvinden op 15 februari, 22 februari en 1 maart. De maand maart zal gebruikt worden om te schrijven aan de hand van een schrijfopdracht, waarbij we op 5 april weer verder gaan. Daarna zal er een maandelijks ritme zijn van de eerste zaterdag/zondag van de maand.

Kosten:
€995, inclusief BTW.

Deadline aanmelden:
27 januari, 12.00.


Zet nu een belangrijke stap in je schrijverschap

Schrijf je in voor het jaartraject van De Historische Schrijfkamer

Scroll naar boven